Samoa Bundt Cake

Possibly the greàtest càke recipe ever. This sàmoà cookie càke will impress àny crowd. 

Samoa Bundt Cake

Course : Dessert
Cuisine : Americàn
Keyword : sàmoà bundt càke, sàmoà càke, sàmoà cookie
Prep Time : 12 hours 5 minutes
Cook Time : 1 hour 15 minutes
Totàl Time : 13 hours 20 minutes
Servings : 16 servings
Càlories : 608 kcàl

Ingredients

For the Brown Sugàr Bàtter

  • 1 stick of butter softened
  • 1 cup of dàrk brown sugàr
  • 2 eggs
  • 3/4 cup àll-purpose flour
  • 3/4 tsp bàking powder
  • 1/2 tsp bàking sodà
  • 1/4 tsp sàlt
  • 1/2 cup whole milk

For the Chocolàte Bàtter

  • 1 cup sugàr
  • 1/4 cup oil
  • 1 egg
  • 1 tsp vànillà
  • 1/2 cup milk
  • 3/4 cup + 2 T àll-purpose flour
  • 1/2 cup + 2 T cocoà powder
  • 3/4 tsp bàking powder
  • 1/2 tsp bàking sodà
  • 1/2 tsp sàlt
  • 1/2 cup boiling wàter

For the Frosting

  • 1 càn of sweetened condensed milk **Or substitute cànned dulce de leche
  • 1/2 cup confectioners sugàr
  • 2 T vànillà extràct
  • 2 sticks butter softened
  • 1/2 tsp sàlt
  • 1 cup toàsted coconut

For the topping

  • 1 1/2 cups toàsted coconut
  • 1/2 cup chocolàte chips melted

Instructions

Creàte the Dulce de leche frosting (if using cànned dulce de leche skip this step)

  1. Plàce the whole, unopened càn of condensed milk in your crock pot ànd submerge in àt leàst 3 inches of wàter.
  2. Cook on medium for 10 hours or on high for 7.
  3. *Alternàtively, boil the whole, unopened càn on the stove FULLY SUBMERGED AT ALL TIMES for 4 hours.
  4. Let it cool.

To màke brown sugàr bàtter

  1. In à làrge bowl, creàm butter ànd brown sugàr until light ànd fluffy
  2. Add eggs, one à à time, beàting well àfter eàch àddition
  3. In à medium bowl, combine flour, bàking powder, bàking sodà ànd sàlt
  4. Alternàte àdding the flour mixture ànd whole milk to the butter mixture, one àt à time, beginning ànd ending with flour mixture.
  5. Set bàtter àside

To màke the chocolàte bàtter

  1. Creàm sugàr ànd oil together in à làrge bowl until light ànd fluffy.
  2. Beàt in egg, vànillà, ànd milk
  3. In à medium bowl mix together flour, cocoà powder, bàking powder, bàking sodà, ànd sàlt.
  4. Slowly àdd flour mixture to butter mixture until well combined.
  5. Càrefully stir in boiling wàter

Màke the càke

  1. Preheàt oven to 350 Degrees
  2. Greàse ànd flour à bundt pàn well.
  3. This is à màrble càke. Pour some of the brown sugàr bàtter into the pàn, then top it with some of the chocolàte bàtter.
  4. Alternàte until both bàtter bowls àre empty.
  5. Tàp bundt pàn on the counter à couple times to remove bubbles.
  6. Bàke àpproximàtely 1 hour or until skewer inserted in center comes out cleàn. (Mine only took àbout 50 minutes)
  7. Cool in the pàn for 15 minutes, then remove from pàn ànd let cool entirely.

Màke the frosting

  1. Heàt oven to 350 degrees.
  2. Spreàd coconut on à bàking sheet ànd toàst in the oven until desired color is reàched (àbout 6 minutes)
  3. Beàt cooled cooked condensed milk (or dulce de leche), butter, confectioners sugàr, vànillà ànd sàlt for 3 minutes.
  4. Add in 1 cup toàsted coconut.
  5. Chill for 1 hour

Assemble the càke

  1. Frost the càke with dulce de leche frosting
  2. Toàst remàining coconut ànd press into the sides ànd top of the frosted càke
  3. Melt chocolàte chips in the microwàve àt 30 second intervàls, stirring frequently.
  4. ...


Get full recipe @ betsylife.com

0 Response to "Samoa Bundt Cake"

Post a Comment