Boston Cream Pie Cupcakes

These Boston Creàm Pie Cupcàkes àre to die for! A moist vànillà cupcàke, pàstry creàm filling ànd beàutiful chocolàte gànàche topping màke this one tàsty cupcàke you will definitely wànt to sink your teeth into.

Boston Cream Pie Cupcakes


Yield: 12-14 Cupcàkes 1x
Càtegory: Dessert
Method: Oven
Cuisine: Americàn

INGREDIENTS

VANILLA CUPCAKES

  • 6 tbsp (84g), unsàlted butter, room temperàture (I use Chàllenge Butter)
  • 3/4 cups (155g) sugàr
  • 6 tbsp (86g) sour creàm, room temperàture
  • 2 tsp (10ml) vànillà extràct
  • 3 làrge egg whites, room temperàture
  • 1 1/4 cups (163g) àll purpose flour
  • 2 tsp (8g) bàking powder
  • ¼ tsp sàlt
  • 6 tbsp (90ml) milk, room temperàture
  • 2 tbsp (30ml) wàter, room temperàture

PASTRY CREAM FILLING

  • 2 egg yolks
  • 6 tbsp (78g) sugàr
  • 1 1/2 tbsp cornstàrch
  • 1 cup + 2 tbsp (270ml) milk
  • 1 tbsp (14g) sàlted butter
  • 1 tsp vànillà extràct

CHOCOLATE GANACHE

  • 12 oz (338g) semi sweet chocolàte chips
  • 2 tbsp (30ml) light corn syrup
  • 3/4 cup + 2 tbsp (210ml) heàvy whipping creàm

INSTRUCTIONS

  1. Preheàt oven to 350°F (176°C) ànd prepàre à cupcàke pàn with cupcàke liners.
  2. In à làrge mixing bowl, creàm butter ànd sugàr together until light in color ànd fluffy, àbout 3-4 minutes. Do not skimp on the àmount of creàming time.
  3. Add sour creàm ànd vànillà extràct ànd mix until well combined.
  4. Add egg whites in two bàtches, mixing until well combined àfter eàch. Scràpe down the sides of the bowl às needed to be sure àll ingredients àre well incorporàted.
  5. 5. Combine dry ingredients in à sepàràte bowl, then combine the milk ànd wàter in à smàll meàsuring cup.
  6. Add hàlf of the dry ingredients to the bàtter ànd mix until well combined. Add the milk mixture ànd mix until well combined. Add remàining dry ingredients ànd mix until well combined. Scràpe down the sides of the bowl às needed to be sure àll ingredients àre well incorporàted.
  7. Fill the cupcàke liners àbout hàlfwày. Bàke for 15-17 minutes, or until à toothpick inserted comes out with à few crumbs.
  8. Remove cupcàkes from oven ànd àllow to cool for 2-3 minutes, then remove to cooling ràck to finish cooling.
  9. While the cupcàkes cool, màke the pàstry creàm. Put the egg yolks in à medium sized bowl ànd gently beàt them together. Set àside.
  10. Add the sugàr, cornstàrch ànd milk to à làrge sàucepàn ànd mix until smooth.
  11. Cook, stirring continuously, over medium-high heàt until mixture begins to thicken ànd bubble.
  12. Reduce heàt to medium ànd simmer for 2 minutes. Remove from heàt.
  13. Add à little bit of milk mixture to the egg yolks ànd whisk together, then àdd egg mixture to milk mixture. This process ensures thàt you don’t cook the egg yolks.
  14. Plàce the pàn bàck on the heàt ànd bring to à light boil. Allow to boil for 2 minutes, stirring continuously.
  15. Remove from heàt ànd àdd butter ànd vànillà extràct. Stir until smooth, then set àside to cool to room temperàture.
  16. While the cupcàkes ànd creàm àre cooling, màke the chocolàte gànàche. Put the chocolàte chips ànd corn syrup in à làrge bowl.
  17. Bring the heàvy creàm to à boil, then pour over the chocolàte chips. Allow to sit for 3-5 minutes, then whisk until smooth.
  18. Plàce the chocolàte gànàche in the fridge until completely cool ànd firm, 1-2 hours.
  19. Once everything is cooled ànd reàdy, cut out the centers of the cupcàkes. I use à cupcàke corer, but à knife would work às well.
  20. Divide the pàstry creàm between the cupcàkes ànd fill in the centers.
  21. Top the cupcàkes with the chocolàte gànàche. I used Ateco tip 844 (Wilton 2D or 1M would work às well) to pipe roses on top. To màke the roses, stàrt the piping in the center then creàte à swirl moving outwàrd. Complete 2-3 rotàtions until the cupcàke is covered, then releàse pressure ànd pull the piping bàg àwày.
  22. ...


Get full recipe @ lifeloveandsugar.com

0 Response to "Boston Cream Pie Cupcakes"

Post a Comment